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13 Mexican chocolates awarded at the 2018 International Chocolate Awards
Mexican chocolatiers are among the best in the world – Photo: Mario Valdes/EL UNIVERSAL

13 Mexican chocolates awarded at the 2018 International Chocolate Awards

02/10/2018
14:37
EL UNIVERSAL in English/Gretel Morales
Mexico City
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The International Chocolate Awards announced the winners of the 2018 Americas Competition

Mexico and South America are known for being the cradle of cacao. Now, their chocolatiers produce some of the finest, most complex, and delicious chocolates in the world.

In Mexico, cacao was enjoyed before colonial times and was deemed as a gift from the gods.

In the last years, Mexican chocolatiers have recovered traditional flavors and methods, but they have also innovated by using exotic ingredients to create these delicacies, for which they have been awarded numerous national and international prizes.

This year, the International Chocolate Awards announced the winners of the 2018 Americas Competition. The jury includes judges from South America, the U.S., Europe, and Japan. 800 different products entered this years' competition; 130 chocolate companies from 16 different countries.

La Rifa Chocolateríawon the silver medal for its dark chocolate bar; Wolter won silver for its “Quetzalli Agua Selva dark” chocolate bar; and TA.CHO won for its “Consuelo 73%” chocolate, in the same category. Kakaw Museo won bronze with its “Tableta de Origen La Rioja- Xocolate Chiapas”, dark chocolate bar.

 

In the “Plain/origin dark chocolate bars made with alternative natural sugar” category, Le Caméléon won bronze for its “Soconusco VIII” chocolate.

Wolter won another silver medal for its “Quetzalli Criollo Pasión 70%” dark chocolate bar; while MUCHO Chocolate won bronze in the same category.

In the “Rough ground flavored dark chocolate bars” category, Wolter won gold for its “Quetzalli 70%” chocolate, with chicatana salt and cardamom.

In the Milk chocolate category, Le Caméléon won silver for its milk chocolate with grasshoppers; and Que Bo! won gold for its passion fruit and pink pepper chocolate; Wolter won bronze for its café de olla chocolate.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

JOSÉ RAMÓN CASTILLO OBTIENE EL ORO Y BRONCE EN LOS INTERNATIONAL CHOCOLATE AWARDS El creador de la Chocolatería Mexicana Evolutiva QUE BO! triunfa en la Competencia Américas 2018 juzgada por un Gran Jurado internacional en Hoboken, en la Región Metropolitana de Nueva York Lunes 17 de septiembre 2018.- El domingo 16 de septiembre, los International Chocolate Awards anunciaron a los Ganadores de la Competencia Américas 2018 en donde el chef mexicano José Ramón Castillo obtuvo Oro en la categoría “Milk chocolate ganaches or truffles” (Ganache de chocolate o trufa) con su Bombón de Maracuya con Pimienta Rosa y el Bronce en la categoria “Milk chocolate enrobed whole fruit” (Fruta entera bañadas en chocolate de leche) con los Mangos Enchilados con Chocolate de Leche al 50% Cacao. El concurso 2018 Américas vio un número récord de entradas de América del Norte, América Latina y el Caribe con más de 800 productos presentados por 130 compañías de chocolates de 16 países diferentes. El panel de jueces incluyó jueces de Estados Unidos, Europa, Japón, América del Sur y miembros del panel internacional del Gran Jurado en todo el mundo. Todos los ganadores de Oro, Plata y Bronce son elegibles para ingresar a la Final Mundial. “Estamos muy orgullosos porque ésta ser la primera ocasión en que entramos a los International Chocolate Awards con nuestro producto y llevarnos el oro y bronce es un gran honor. Es un grabtrabajo en equipo desde los productores, la gente que está en Aula QUE BO! haciendo pruebas, la administración de QUE BO! Ahora esperaremos competir con los ganadores del oro y bronce para la final en Florencia, Italia”, comenta emocionado José Ramón Castillo. QUE BO! es la única chocolatería mexicana en ser reconocida por la guía internacional Le Guide de Croqueurs de Chocolat como una de las mejores del mundo. Desde el 2012 y hasta la fecha, José Ramón Castillo es nombrado por Sagarpa como el máximo exponente del Cacao Mexicano y maestro chocolatero, también ha sido calificado como el máximo representante del cacao a nivel latinoamericano. Los productos de Que Bo! son de origen 100% mexicano y no utilizan lácteos o grasas que no provengan del cacao.

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Le Caméleón won bronze for its cacao nibs; and Que Bo! won bronze for its spicy mangoes covered with milk chocolate.

 

Artículo

Mexican chocolate enters the international scene

Mexican company Chocolates Wolter is seeking a new international title after their second participation in the International Chocolate Awards
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gm

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